czyli smaczne i zdrowe gotowanie dla niecierpliwych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Dania główne | Desery | przetwory | Przystawki | Sałatki | wstęp | Zupy
RSS
wtorek, 06 maja 2014

czyli wiosenna wariacja na temat młodej kapusty w daniu jednogarnkowym.

 

Składniki:

1 główka kapusty- poszatkować

1 pomidor - obrany ze skórki

1 winne jabłko

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu

szczypiorek

cebulka dymka

2 kiełbaski typu śląska

 

Kapustkę zalać 2 szklankami wody i dusić ok. 5 minut. Następnie wlać olej, osolić, dodać pokrojonego pomidora i jabłko (można zetrzeć na tarce). Dusić całość na małym ogniu bez przykrycia. Gdy kapusta zmięknie dorzucić szczypiorek, doprawić do smaku solą i octem. Jeśli ktoś się upiera- może zagęścić mąką i mlekiem. Na zdjęciu jest samo mleko. Osobno na patelni usmażyć cebulkę z kiełbasą i dodać do kapusty. Oczywiście to tzw. wersja "na bogato". Sama kapusta, w wersji wegetariańskiej jest wspaniała jako dodatek do obiadu lub lekki lunch. Całość dusimy tylko 20-30 minut. Szybko, tanio i zdrowo, czyli zgodnie z założeniem autorki bloga.

środa, 09 października 2013

To kolejna propozycja zupna, przetestowana na mężu dzisiaj. Różni się nieco od poprzedniej, akcentem na inny składnik, nowy składnik. W roli głównej teraz nie jarmuż, lecz fasolka szparagowa. Spieszmy się kochać fasolę, tak szybko odchodzi....

Zupa jeszcze łatwiejsza niż poprzednia, bo bez blendowania, i ekspresowa, bo wykonana w szybkowarze. (z tej okazji, kocia jadalnia zaleca zakup tego garnka. Jak ma być szybko i zdrowo to szybkowar i parowar są niezbędne!).

SKŁADNIKI:

włoszczyzna (bez pora)

1/2 kg fasolki szparagowej

3 duże ziemniaki

7 liści jarmużu

1/2 cebuli,

2 ząbki czosnku,

ocet, sól, syrop z agawy (zamiast cukru), liść laurowy, cząber, pieprz, ziele angielskie

1/2 kiełkaski chorizo (nie ona ma zdominować smak)

 

Cebulkę przesmażamy wraz z przeciśniętym czosnkiem, po czym przekładamy do szybkowaru. Dodajemy obraną włoszczyznę w całości (potem wyrzucamy), kiełbasę, fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki (oczyszczoną, ogonki odcinamy). Ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy kilka kropel oliwy, wsypujemy zioła i oczywiście jarmuż pokrojony w cienkie wstążki (bez nerwu). Gotujemy w szybkowarze 15 minut (od zagotowania). Odstawiamy i czekamy, aż garnek pozwoli się otworzyć (nie schładzamy, czekamy, aż odparuje samoistnie). Po otwarciu garnka doprawiamy solą, 2 łyżkami octu, słodzimy do smaku zabielamy wedle uznania (jeśli ma być gęsta).

I niech mi nikt nie pisze, że "zupa była za słona..."

SMACZNEGO (foto jutro)

Tagi: jarmuż zupa
22:46, occinelline , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 października 2013

czyli portugalskie caldo verde, to tradycyjna zupa rozgrzewająca na jesienne dni, po pierwszych przymrozkach, gdy skruszeją pierwsze liście jarmużu i stracą swoją gorycz. Jako, że powrót do natury i zachwyt nad ekologią trwa, warto spróbować tej kapusty. W ostatnich latach niedoceniania, choć niegdyś częsta na stołach biedoty, z racji swojej prostoty i bogactwa witamin, nie może nie trafić do naszej jadalni. Pod względem zawartości żelaza, jest lepsza niż szpinak i można ją przygotować na kilka bardzo łatwych sposobów. Oto zupa, w pierwszej odsłonie:

 

SKŁADNIKI:

6-8 liści jarmużu

włoszczyzna

cebula, czosnek (od 1 do kilku ząbków, według uznania)

kiełbasa chorizo

1/2 kg ziemniaków.

 

Z włoszczyzny przygotowujemy wywar, dolewamy kilka kropel oliwy, a gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je i wyrzucamy (można zachować marchewkę i dodać ją na końcu do zupy). Na patelni należy zeszklić pokrojoną drobno cebulę razem z plasterkami czosnku. Nie rumienimy cebuli, jak tylko zacznie lśnić, dodajemy pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Przesmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy wszystko do wywaru. Dodajemy obraną kiełbasę (w całości) i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie, wyjmujemy kiełbasę, kroimy ją w talarki i odstawiamy. Gdy ziemniaki w garnku zmiękną, zdejmujemy z ognia i blendujemy zawartość. Po zblendowaniu na gładki krem, dość rzadki, doprowadzamy wywar do wrzenia i wrzucamy drobno pokrojone, uprzednio opłukane dwa razy w zimnej wodzie liście jarmużu. Uwaga, z liści należy wyciąć nerw, który jest twardy i gorzki. Gotujemy wszystko kolejne 10-15 minut, po czym dodajemy kiełbasę i marchewkę. Podajemy na ciepło z bagietką lub bułeczką kukurydzianą. I tak, w ciągu pół godziny otrzymujemy pikantny smak gorącej i zielonej Lizbony....W sam raz, na wspomnienie lata.

 

 

 

Tagi: jarmuż zupy
16:26, occinelline , Zupy
Link Komentarze (1) »
niedziela, 04 listopada 2012

Szybsza i łatwiejsza, a chwilami smaczniejsza wersja keksu z szynką:

• 1.5 szklanki mąki
• 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka oregano
• 100 g sera camembert
• 1.5 szklanki startej cukinii
• 1 mała cebula
• 2 jajka
• 1/4 szklanki oleju
• 1/4 szklanki mleka

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, solą i oregano. Dodajemy pokrojony na kawałki ser camembert. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach cukinię. Wlewamy jajka rozmącone z olejem i mlekiem. Mieszamy i przekładamy do małej foremki keksowej (maksymalnie 20 cm) i pieczemy ok. 50 min w 180 st. C.
Smacznego!

 



Tagi: tarty
20:57, occinelline , Dania główne
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 października 2012

czyli  tradycyjne powidła ze śliwek węgierek z piekarnika.

Co je wyróżnia spośród znanych i dostępnych przepisów na przetwory? Otóż, są wykonane całkowicie BEZ CUKRU. Są czasochłonne, przygotowanie trwa trzy dni, jak na prawdziwą staropolską kuchnię przystało i według głównych założeń bloga nie powinny tu trafić. Trafiły jednak jako ciekawostka kulinarna, bo są biologiczne, ekologiczne, diabetologiczne, czyli naturalne i zdrowe. I mogą kogoś zainspirować, np. tych którzy zarzekają się, że nigdy przetworów robić nie będą.

 

2 kg śliwek węgierek, bardzo dojrzałych (takich, które "marszczą" się przy ogonkach)

Śliwki przecinamy na połówki, drylujemy. Wszystkie wrzucamy do garnka (np.glinianego garnka rzymskiego), przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na ok. 3 godziny. Smażymy w ten sposób powidła bez użycia cukru, przez trzy kolejne dni. Po zakończeniu każdego cyklu smażenia musimy powidła dokładnie przemieszać od dna. Im bardziej dojrzałe śliwki, tym słodsze będą powidła.

Gorące powidła wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je i wkładamy ponownie do piekarnika w celu pasteryzacji (140 stopni na ok. 20 minut). Po upływie wyznaczonego czasu pozwalamy powidłom wystygnąć w piekarniku.




Tagi: przetwory
11:30, occinelline , przetwory
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 września 2012

Potrawa szybka i dietetyczna, na drugie danie, najlepiej w piątkowe popołudnie, na wyczyszczenie lodówki. Ja czyściłam też zamrażalnik.

 

SKŁADNIKI:

500 g gotowanych krewetek

1 cukinia

1 papryka

1 cebula

1 ząb czosnku

dwie małe marchewki

świeże oregano i natka pietruszki

 

Smażymy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy krewetki, pokrojoną w cienkie talarki cukinię i marchewkę i wszystko dusimy. Można dodać kabaczek, patison, będzie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i dusimy, aż warzywa będą lekko chrupiące. Można doprawić całość sosem sojowym ciemnym. Przed podaniem na stół, posypać makaron natką pietruszki.

Szaleństwo dyniowe przed nami, chcąc zatem pozbyć się ostatnich zapasów mrożonek z zeszłego sezonu, proponuję wariację na temat zupy, kremu dyniowego, tym razem w wersji afrykańskiej.

Przepis, który podaję jest wynikiem kompilacji propozycji dyni po tajsku oraz szału twórczego, zainspirowanego wyśmienitą zupą Pani babci Mirki....Polecam!

 

Składniki:

 

500 g pokrojonej dyni

1/2 l bulionu

dwie pomarańcze (sok)

1 cebula

250 ml mleczka kokosowego

20 g świeżego imbiru

szczypta curry, soli, różowego pieprzu i cukru

 

Cebulę i  imbir drobno kroimy, szklimy na łyżce oleju, dodajemy dynię i chwilę dusimy. Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie miksujemy całość na krem i dolewamy sok z pomarańczy. Doprawiamy curry, solą i cukrem według smaku (ja lubię na ostro) i zagotowujemy, rozprowadzając mleczko kokosowe na koniec. Zupa pożywna i rozgrzewająca. W sam raz na chłodne jesienne dni......

Tagi: zupy
15:25, occinelline , Zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 09 lipca 2012

Jako że lato w pełni, nasze zmysły wyostrzają się nie tylko na zapachy i smaki świeżych warzyw, ale również, albo przede wszystkim, na kolory, których jest w tym sezonie wyjątkowo dużo. Dziś podkreślamy nasz stół zielonym akcentem. Wyłącznie zielonym, tak na przekór feerii barw.

SKŁADNIKI

mieszanka zielonych sałat,

rukola,

kilka garści liści szpinaku,

avocado

200 ml maślanki

5 garści orzeszków pistacjowych

2-3 łyżki octu winnego

 

Dojrzałe avocado obieramy i wrzucamy do blendera, wraz z maślanką i octem. Ucieramy na gładki, gęsty sos. Orzeszki po obraniu z łupin prażymy na patelni i posypujemy sałatkę polaną sosem. Smakuje wybornie i wygląda wyśmienicie podczas garden party, doskonale wkomponowując się w okoliczności przyrody.

22:45, occinelline , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 grudnia 2011

Mięsa z kaczki nie trzeba reklamować, jest specyficzne, więc ma wielu zwolenników i tych przekonywać do kaczki nie trzeba. A nieprzekonani może się skuszą na tę aromatyczną, trochę pachnącą góralskim piecem łatwą do przygotowania potrawę.

SKLADNIKI

2 uda kacze

ziemniaki

sól, pieprz, tymianek.

 

Udka przesmażamy skórą do dołu, na oleju, a gdy skórka stanie się złota, przewracamy uda na druga stronę, zdejmujemy z ognia i trzymamy na patelni do czasu, aż olej przestanie skwierczeć.

Przekładamy uda do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, układamy ćwiartki ziemniaków w mundurkach, posypujemy tymiankiem i polewamy tłuszczem z patelni.

Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni ok. 2h. Kaczkę należy dość często polewać sosem.

Podawać z czerwoną kapustą.

czwartek, 20 października 2011

Sprawdzony tradycyjny przepis na kruche ciasto prosto z Francji:

1 i 1/2 szklanki mąki

1 żółtko

2 łyżki śmietany 18%

3/4 kostki masła

sól

* 1 łyżka cukru (dla tart na słodko)

Ciasto wyrabiamy ręcznie, ugniatamy i w formie kulki schładzamy przez 30 minut. Następnie wylepiamy  formę do tart (z brzegami). Ja używam szklanej. nakłuwamy i podpiekamy przez 10-15 minut w 200 stopniach (wariant mozolny: przykrywamy folią aluminiową, obciążoną kamykami lub fasolą- nie wyrasta, ale czasem się dopieka).

 

 

Tagi: ciasto kruche
11:41, occinelline , Ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4